Ιστορία

Το έτος 2004 η μεγάλη και ένδοξη οικογένεια του Ηρακλή υποδέχθηκε ένα ακόμα μέλος. Η ομάδα ράγκμπι ιδρύθηκε από Άγγλους κυρίως μετανάστες που έσπειραν την αγάπη για το άθλημα στις καρδιές των Ελλήνων αθλητών της ομάδας. Ο έφορος του τμήματος Φαίδων Καλοτεράκης που συνδέονταν με στενή φιλία με τον Patrick Sawers και με τον Edward Katmazowski ήταν οι άνθρωποι που μαζί με τον πρώτο προπονητή της ομάδας Charlie Bailiff ανέλαβαν το δύσκολο έργο της δημιουργίας μιας ομάδας απο το πουθενά. Έχοντας πάντα στο μυαλό τις αρχές του Ηρακλή σαν σωματείο και τα ιδανικά του αθλήματος, προσπάθησαν και κατάφεραν να φέρουν σε επαφή με το ράγκμπι άτομα που το αγάπησαν παράφορα και ακόμα και μετά την αποχώρηση τους συνέχισαν να προσπαθούν για την διάδοση του αθλήματος και την αναγνώριση του στην Ελλάδα.

Η βοήθεια του ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ήταν ανεκτίμητη - το γήπεδο των Χωρτατζήδων έγινε η έδρα - φόβητρο της ομάδας και η κεντρική του θέση έγινε διαφήμιση για το άθλημα . Σιγά σιγά η ερώτηση ''υπάρχει ράγκμπι στην Θεσσαλονίκη??'' έγινε παρελθόν. Η ομάδα οργανώθηκε. Η εμπειρία των παλιών παικτών συνέβαλλε τα μέγιστα στο να ξεκινήσει η ομάδα να λειτουργεί σωστά. Παράλληλα με το αντρικό ιδρύθηκε και γυναικείο τμήμα, αποτελούμενο από 7 κορίτσια - πράγμα πρωτόγνωρο για τα εγχώρια δεδομένα. Ο σύλλογος απέκτησε εξοπλισμό, χάρη σε προσωπικές θυσίες πρώην και νυν παικτών της ομάδας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ομάδες του εξωτερικού. Το γυμναστήριο του σωματείου και τα γραφεία όπως και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις ήταν και είναι πάντα στην διάθεση της ομάδας, δείγμα πως η θέση της είναι ίση μεταξύ ίσων.

Στα 7 χρόνια της ύπαρξής του ο Ηρακλής συμμετέχει ανελλιπώς στο πρωτάθλημα και έχει κερδίσει τον σεβασμό σε όλα τα επίπεδα. Οι προπονητές της ομάδας τα χρόνια αυτά ήταν κατά σειρά οι: Charlie Bailiff, Stefan Morris, Μιχάλης Καλδής, Patrick Sawers, Γιώργος Πηλείδης και Niall Doherty. Η βοήθεια και η ανιδιοτελής προσφορά τους είναι δείγμα της αγάπης που είχαν για την μεγάλη μας οικογένεια. Σήμερα την ομάδα προπονεί ο Γιάννης Βασιλειάδης. Οι αρχηγοί της ομάδας μας τα χρόνια αυτά ήταν κατά σειρά οι : Patrick Sawers, Γιάννης Βασιλειάδης, Στάθης Παπαδόπουλος, Γιάννης Βασιλειάδης, Παναγιώτης Λοιζίδης, Ιωαννίδης Δημήτρης, Κουρουμιχάκης Γιώργος και ο σημερινός αρχηγός τόσο του Ηρακλή οσο και της Εθνικής Μάριος Γουμάγιας. Παρά πολλοί αθλητές της ομάδας τίμησαν την πατρίδα τους και τον σύλλογο φορώντας τα χρώματα της Εθνικής ομάδας. Οι διεθνείς Στάθης Παπαδόπουλος, Γουμάγιας Μάριος, Δαγδελένης Ιάσων, Κουρουμιχάκης Γεώργιος, Ιωαννίδης Δημήτρης, Μπέκα Μπεκαούρι, Γεώργιος Σοϊλεμεζίδης, Γκιγκολασβίλι Τιμόθεος, Μαυρίκος Αλέξανδρος κατάφεραν να διακριθούν και να γίνουν μέλη της Εθνικής Ελλάδος. Ευχή όλων μας είναι να συνεχίσουν να τιμούν την Εθνική και τον Ηρακλή. Αρκετοί παίκτες μας έπαιξαν και παίζουν ακόμα στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας πως το ''Έλληνας αθλητής ράγκμπι '' σίγουρα δεν είναι ανέκδοτο. Οι Ιάσων Δαγδελένης, Βασιλειάδης Ιωάννης, Κουρουμιχάκης Γεώργιος, Μπέκα Μπεκαούρι και Δανάη Ζαμπούλη έκαναν και κάνουν τον Ηρακλή γνωστό πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και πολλοί ακόμα σίγουρα θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα.

Σήμερα η ομάδα έχει στο δυναμικό της 27 ενεργούς αθλητές από τους οποίους: 6 εν ενεργεία διεθνείς, 4 με δελτίο σε ομάδες του εξωτερικού και 5 διεθνείς στην Εθνική κάτω τον 21. Όλα τα θέματα της ομάδας διαχειρίζονται νυν και πρώην παίκτες. Μπορεί οι δυνατότητες μας να μην είναι απεριόριστες η αγάπη μας όμως για την ομάδα και την οικογένεια που ανήκουμε είναι. Στόχος της ομάδας ράγκμπι του Ηρακλή ήταν και είναι να παράγει αθλητές που τιμούν και αγαπάνε το σωματείο τους τόσο ως αθλητές όσο και ως άνθρωποι. Το τιμούν φορώντας την γαλάζια φανέλα, το τιμούν παίζοντας με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, το τιμούν παίζοντας σε ομάδες του εξωτερικού μα πάνω απ' όλα το τιμούν λέγοντας περήφανα πως ανήκουν στην οικογένεια που είναι η ομάδα ράγκμπυ του Ηρακλή.